Normativa:
- Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.
- Consulta Vinculant (V1048-21), de 21 d’abril de 2021
Exempció de les indemnitzacions per acomiadament
L’article 7.e) de la LIRPF disposa:
«e) Les indemnitzacions per acomiadament o cessament del treballador, en la quantia establerta amb caràcter obligatori a l’Estatut dels Treballadors, a la seva normativa de desenvolupament o, si escau, a la normativa reguladora de l’execució de sentències, sense que pugui considerar-se com a tal l’establerta en virtut de conveni, pacte o contracte.
Sense perjudici del que disposa el paràgraf anterior, en els supòsits d’acomiadaments col·lectius realitzats de conformitat amb el que disposa l’article 51 de l’Estatut dels Treballadors, o produïts per les causes previstes a la lletra c) de l’article 52 de l’Estatut esmentat, sempre que, en ambdós casos, es deguin a causes econòmiques, tècniques, organitzatives, de producció o per força major, queda exempta la part d’indemnització percebuda que no superi els límits establerts amb caràcter obligatori a l’esmentat Estatut per a l’acomiadament improcedent.
L’import de la indemnització exempta a què fa referència aquesta lletra tindrà com a límit la quantitat de 180.000 euros».
Pronunciament de la doctrina administrativa i la jurisprudència
De la Consulta Vinculant (V1048-21), de 21 d’abril de 2021 , s’extrau:
«D’acord amb aquest article quan la indemnització es fraccioni en dos o més períodes impositius, quedarà sotmesa a tributació efectiva per l’impost a partir del moment en què el seu import acumulat superi el muntant que gaudeix d’exempció en virtut del que preveu l’article 7.e) de la LIRPF. Una vegada superada aquesta magnitud, només es pot aplicar la reducció del 30 per 100, d’acord amb el que estableix l’article 12.2 del Reglament de l’impost, aprovat pel Reial decret 439/2007, de 30 de març (BOE del dia 31), si el quocient resultant de dividir el període de generació (determinat pels anys de serveis a l’empresa, comptats de data a data), pel nombre de períodes impositius de fraccionament, fos superior a dos. A aquests efectes, s’han de tenir en compte, com a períodes impositius de fraccionament, tots aquells en què es percebi la indemnització, inclosos els exercicis en què la indemnització estigui exempta. En cadascun dels períodes impositius de fraccionament, la quantia del rendiment íntegre sobre la qual s’aplica aquesta reducció no pot superar l’import de 300.000 euros».
Conclusió:
1.La indemnització abonada de manera fraccionada estarà exempta amb idèntics límits, independentment del moment del cobrament o del seu fraccionament.
2.L’excés tributarà com a rendiments íntegres del treball. Ho farà en el període impositiu en què se superi la quantia establerta com a exempta d’acord amb l’article 7.e) de la LIRPF.
3.Aquest excés pot gaudir de reducció de larticle 18.2 de la LIRPF. Sempre quan es mostri efectiva la regla de càlcul del període de generació de larticle 12.2 del RIRPF.
4.L’aplicació d’aquesta reducció té com a base màxima per calcular 300.000 euros per període impositiu.
Font: Iberley