Declaració d’ajudes a l’IRPF
D’acord amb el que estipula l’Agència Tributària a la seva pàgina web, les ajudes que han pogut percebre els autònoms i s’han de declarar aquest any es poden dividir en quatre tipus:
1. Subvencions – Ajuda econòmica, pública o privada, realitzada a un particular, persona física o jurídica sense obligació de reemborsar-la.
2. Indemnitzacions – Compensació econòmica, pública o privada, destinada a reparar danys produïts als béns o a les persones.
3. Prestacions – Les prestacions són ajuts que la seguretat social o altres entitats anàlogues (per exemple; mutualitats, col·legis professionals…) atorguen a favor dels seus beneficiaris, per atendre les seves necessitats.
4. Subvenció com a guany patrimonial – Com ara els ajuts a la compra o rehabilitació d’habitatge.
Ajuts i prestacions que l’autònom no ha d’incloure a la RENDA 2021
Per contra, hi ha algunes ajudes i prestacions que l’autònom no haurà d’incloure a la declaració d’IRPF d’aquest any.
Segons l’article 7 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l’impost sobre la renda de les persones físiques, hi ha una sèrie d’ajudes i prestacions que s’especifiquen com a exemptes:
1) Prestacions per maternitat o paternitat –
Des d’aquell moment, tant la prestació percebuda a causa de la baixa per maternitat com per paternitat queden exemptes de tributar per IRPF (Gràcies a una sentència del Suprem).
2) Prestacions per Incapacitat Permanent o absoluta –
Els autònoms poden tenir dret a la incapacitat permanent absoluta en cas que se’ls reconegui una incapacitat per a qualsevol professió i no podran fer cap activitat remunerada.
En tots dos casos, tant la incapacitat permanent com absoluta, l’esmentat article 7 eximeix de tributar pels diners percebuts per aquestes prestacions.
3) Rendes mínimes d’inserció –
La quantia màxima que queda fora de la renda és de 1,5 vegades l’IPREM.
Ara bé, l’Ingrés Mínim Vital -segons la norma que el regula- de moment no està entès dins aquestes rendes.
4) Capitalització de l’atur –
La prestació per desocupació en forma de pagament únic per emprendre un negoci o fer-se autònom està exempta de declarar a l’IRPF.
5) Les herències i donacions –
Els diners percebuts d’una herència no s’han d’incloure a l’IRPF perquè tributen a l’impost de donacions i successions.
6) Plans d’estalvi a llarg termini –
Els rendiments positius del capital mobiliari procedents dels nous plans d’estalvi a llarg termini estaran exempts sempre que el contribuent no disposi del capital resultant del pla abans de finalitzar el termini de 5 anys des de la seva obertura.
7) Indemnitzacions d’assegurances –
Les indemnitzacions d’assegurances d’accident per responsabilitat civil no tributaran a l’IRPF, però només per la quantia establerta legalment o la que marqui la sentència judicial.