Normativa:
- Llei 5/2017, del 28 de març, de Mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels impostos sobre grans establiments comercials, sobre estades en establiments turístics, sobre elements radiotòxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diòxid de carboni.
- Llei 16/2017, de l’1 d’agost, del canvi climàtic.
Entrada en vigor de l’impost
El 15 de setembre de 2021 ha entrat en vigor l’inici del pagament de l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica.
Qui ha de pagar l’impost?
- Les persones (físiques i jurídiques) que siguin titulars d’un vehicle (turisme, furgoneta o motocicleta) amb domicili fiscal a Catalunya el 2020.
- Les persones jurídiques sense residència fiscal a Catalunya, però que hi tinguin un establiment, sucursal o oficina i vehicles registrats a Catalunya durant el 2020.
Qui està exempt de pagar l’impost?
Estan exempts de tributar els vehicles 100% elèctrics, els ciclomotors, els camions o vehicles de més de 3,5 tones, els autocars i els vehicles autoritzats a transportar més de 9 persones (incloent-hi el conductor).
Els vehicles amb matrícula de vehicle històric i els vehicles clàssics gaudeixen de la bonificació del 100% de la quota íntegra i, per tant, tampoc tributen.
Com s’ha de fer el pagament i la domiciliació bancària?
El padró definitiu de l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica corresponent a l’exercici 2020 es podia consultar des de l’1 de setembre de 2021 i permet fer el pagament des de la mateixa pantalla de consulta.
Per què s’ha creat l’impost?
L’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica és un impost verd i una peça bàsica de la fiscalitat ambiental que es promou des d’Europa, vinculat amb els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 i d’acord amb les recomanacions d’organismes com l’OCDE i la Comissió Europea.
Permet:
- Incentivar la reducció d’emissions de CO2 dels vehicles
- Reduir l’impacte de la contaminació en la salut de les persones
- Lluitar contra l’emergència mediambiental i el canvi climàtic
- Afavorir una economia neutra en emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, competitiva, i eficient en l’ús de recursos
- Reduir la vulnerabilitat dels ecosistemes terrestres i marins davant el canvi climàtic
- Fomentar la recerca, el desenvolupament i la transferència de tecnologia
A què es destinarà la recaptació?
Aquest impost verd s’ha creat amb la voluntat que sigui realment útil. Per això, la recaptació íntegra es destinarà a nodrir a parts iguals el Fons Climàtic i el Fons de Patrimoni Natural. L’objectiu és subvencionar el desenvolupament de les energies renovables i altres projectes sostenibles relacionats amb:
- Foment d’energies renovables, vehicles nets i habitatges energèticament eficients
- Ajuts al transport públic, la mobilitat sostenible, i la renovació del parc de vehicles
- Recerca i innovació en l’àmbit del canvi climàtic
- Finançament de polítiques de gestió del medi ambient
- Millora dels parcs naturals i conservació de les espècies autòctones i els ecosistemes