Normativa:
- Reial Decret Llei 15/2020, de 21 d’abril de mesures urgents complementàries per a l’economia
- Llei 29/1994, de 24 de novembre, d’Arrendaments Urbans
- La Norma de Registre i Valoració (NRV) 8ª.2 Arrendament operatiu de el Pla General de Comptabilitat (PGC).
Consulta : [BOICAC núm. 125/Març 2021-1] Com procedir en els supòsits de reducció o condonació de la renda pactada entre arrendador i arrendatari, originat pels casos de caigudes o tancament de l’activitat durant la crisi sanitària, COVID-19, durant els anys 2020-2021 ?
Resposta :
La reducció unilateral de quotes requereix l’acord exprés de l’arrendador.
Fonaments:
D’acord amb el que preveu el Pla General Comptable l’arrendador pot acordar amb l’arrendatari el dret a utilitzar un actiu durant un període de temps determinat, a canvi de percebre un import únic o quotes recurrents. Els ingressos i despeses que s’originen fruit d’aquest acord seran considerades ingressos i despeses de l’exercici.
De la interpretació de l’article 17.1 de la Llei d’Arrendaments Urbans que determina que “La renda serà la que lliurement estipulen les parts”, s’extrau que la norma no preveu cap causa d’exclusió de pagament de la renda d’un local per declaració d’estat d’alarma o altres causes.
- Per tant, la reducció unilateral de quotes no tindria empara en la clàusula “rebus sic stantibus”, o el que literalment s’anomena, “mentre continuïn així les coses”.
- Recordem que dita clàusula permet que els contractes puguin ésser revisats sempre que concorrin circumstàncies noves que alterin les condicions pactades en anterioritat.
A més a més, quan l’arrendatari i l’arrendador hagin pactat un acord per reduir les rendes, l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes entén que, en el context produït pel COVID-19, la reducció en el preu de la cessió del dret d’ús guarda només relació amb la situació econòmica actual. La qual cosa permet qualificar-la com un ajust temporal de la renda a la situació econòmica excepcional.
Font: Iberley